به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری «حوزه»به نقل از گاردین، ملاقات تاریخی شیخ الازهر الطیب از قاهره و پاپ فرانسیس رهبر کاتولیکهای جهان در واتیکان انجام شد. این نخستین دیدار دو رهبر مذهبی مسلمانان سنی و کاتولیکها از سال 2000 بود و هر دو طرف امیدوارند که این دیدار منجر به درک بیشتر و گفتمان بهتر میان دو دین برتر جهان شود.
دیدار رهبر کاتولیکهای جهان و بالاترین مقام در میان اسلام اهل تسنن نشانهای از نقطه اوج بهبود در روابط بین دو مذهب است. پاپ فرانسیس در آغاز این ملاقات با شیخ احمد الطیب، پس از اینکه میهمانش را در آغوش گرفته و بوسید، در سخن کوتاهی گفت: دیدار میان ما اصل پیام است.
دانشگاه الازهر در بیانیه این سفر اعلام کرده بود که دو طرف به برگزاری یک کنفرانس صلح توافق کردهاند.
عباس شومان نماینده شیخ الازهر به خبرنگاران گفت که دو رهبر مذهبی به ادامه گفتگوها و کنفرانس پیشنهادی توافق کرده و قصد دارند مشکلاتی از جمله فقر و تنگدستی، افراطگرایی و تروریسم را مدنظر قرار دهند.
واتیکان برنامههای برگزاری کنفرانس را در آغاز تایید نکرده و یک سخنگوی رم گفتگوهای انجام شده میان دو رهبر را در این ملاقات 30 دقیقهای بسیار گرم و صمیمی توصیف کرد.
روابط واتیکان و الازهر زمانی رو به تیرگی گذاشت که پاپ بندیکت شانزدهم در سپتامبر 2006 در سخنرانیاش اسلام را به خشونت مرتبط دانسته و جرقه تظاهرات مرگبار در چندین کشور و حملات تلافی جویانه علیه مسیحیان را برپا کرد. پیش از آن پاپ جان پاول دوم امام اعظم الازهر را در سال 2000 در قاهره ملاقات کرده بود.
فدریکو لومباردی سخنگوی واتیکان در بیانیهای گفت: هر دو رهبر به اهمیت این دیدار تاکید کردند. پاپ و شیخ الازهر همچنین به چالشهای اصلی که مقامات و پایبندان دو مذهب اصلی دنیا با آنها روبرو هستند اشاره کردند. چالشهایی که شامل همکاری مشترک برای صلح جهانی، مردود دانستن خشونت و تروریسم، موقعیت و محافظت از مسیحیان در شرایط تحت فشار در درگیریها و تروریسم در خاورمیانه میباشند.
بخشنامه ای که پاپ به شیخ الازهر داد
در این ملاقات پاپ یک کپی از بخشنامه اخیر خود، "لاوداتو سی" را به شیخ الازهر تقدیم کرد که او در این نامه مصرانه از مومنان میخواهد تا از خواب غفلت بیدار شده و تهدیدات تغییرات آب و هوایی و نابرابری اقتصادی در جهان را جدی بگیرند.
شیخ الازهر در نتیجه حرکات آشتی جویانه متعدد پاپ فرانسیس از زمان انتصابش در سال 2013 نسبت به جهان اسلام تصمیم به قبول دعوتنامه بازدید از رم گرفت.
معاون شیخ الازهر روز یکشنبه در بیانیهای گفت: اگر به خاطر رفتارهای خوب پاپ نبود این ملاقات اتفاق نمیافتاد. شیخ الازهر قصد ارتقای اسلام حقیقی و تصحیح سوءتفاهمات ایجاد شده توسط گروههای تروریستی افراطگرا را دارد. او از مسئولین کشورها میخواهد تا با شهروندان مسلمانشان به عنوان عوامل تهدیدکننده رفتار نکنند. و از مسلمانان در جوامع غربی نیز میخواهد که با جوامعشان همسو شوند. این پیام هر دو طرف است.